Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-28@18:53:49 GMT

نقش تجربه در آموزش هنر به کودکان

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۲۲۲۳۰

نقش تجربه در آموزش هنر به کودکان

کارشناسان بر این باورند که در آموزش هنر به کودکان الگو سازی و الگو دهی به کودک وجود نداشته باشد و همه چیز غیر مستقیم و از راه تجربه کردن کودک باشد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، شاید بتوان گفت نقاشی برای کودکان نقش زبان را ایفا می کند و می تواند وسیله ای برای  انتقال پیام با محیط پیرامون و والدین خود باشد  اغلب کودکان با نقاشی دنیای درونی خویش را آشکار می کنند و از طریق تصاویری که می کشند می توان به دنیای درونی آنها راه یافت؛ برای همین کشف استعداد کودک در به تصویر کشیدن خود و دنیای اطرافش نمی تواند تنها به صورت بداهه باشد باید کودک آموزش ببینید و این آموزش به کشف خلاقیت در وی کمک خواهد کرد اینکه چه آموزشی ببیند و این آموزش در کجا و توسط چه کسانی به وی داده شود امر مهمی است، سیستم آموزش ما کمتر برای پرورش استعداد های هنری کودکان برنامه ریزی کرده است؛ در برنامه های درسی آموزشی تنها یک  ساعت در هفته  به زنگ هنر اختصاص داده شده است و این ساعت را هم مربیانی پر می کنند که در هنر تخصصصی ندارند و شاید معلم درس دیگری باشند که در ساعت بیکاری به کلاس هنر می آید آیا در این وضعیت کودک می تواند آموزش لازم را ببیند و مهارت هایی را یاد بگیرد؟ خیر فارغ از نظام رسمی اموزشی کلاس های هنری وضعیت متفاوتی دارند بسته به دسترسی مالی خانواده ها و سطح اقتصادی آنها کودکان خود را در کنار آموزش های رسمی که در مدارس می بینند به کلاس های هنری می فرستند که همین کلاس ها درسرنوشت هنری آنها و کشف استعدادهایشان تاثیر دارند البته نباید این را از نظر دور داشت که در مدارس غیر انتفاعی به هنر بیش از آنچه در مدارس دولتی است توجه می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آموزش هنر به کودکان مسئله بسیار مهمی است که خبرگزاری شبستان با کارشناسان مختلف به بحث پیرامون آن پرداخته است.

 

درشیوه جدید آموزش هنر به کودکان کلا واژه «آموزش» حذف «آشنایی با هنر»جایگزین آن شده است

در کشورهای غربی ابزار نقاشی و کار هنری را دردستان کودک می گذارند و و کودک شروع به طراحی یا... می کند در حالیکه در کشورهای آسیای شرقی مثل چین ساختار آموزش به کودک به گونه ای است که معلم دست کودک را می گیرد و آموزش می دهد در کشور ما هم به شکل سنتی مین متد پیاده می شد اما در دوره های اموزشی جدید به کودکان در برخی از موسسات آموزش هنری شیوه های جدید آموزش در دنیا را اعمال می کنند؛ «مهناز جعفری» مربی هنر کودکان در این باره می گوید: الان برای آموزش هنر به کودکان کلا واژه «آموزش» حذف شده و «آشنایی با هنر»جایگزین آن شده است؛ من با کودکان زیر شش سال کار می کنم الان تمام متد های جدید مثل «مونته سوری» و« رجیو امیلیا» و موردهای دیگر همه بر این تاکید می کنند که معلم آموزش دهنده نیست معلم تنها تسهیل گر است و فقط  فضا و  محیط و ابزار را برای بچه آماده می کند یک محیط غنی در اختیار بچه قرار می دهد که همه چیز را حس کند و لمس کند تجربه کند و کشف کند اصلا اینگونه نیست که طرحی را جلوی کودک قرار دهند و بگویند این مجسمه را من ساختم و شما هم عین این را بسازید؛ این متد در برنامه های آموزشی دنیا حذف شده است ایران هم دارد به  سمت این شیوه آموزشی می رود، همه در آموزش هنر به کودکان بر این باور هستند که الگو سازی و الگو دهی به کودک وجود نداشته باشد همه چیز غیر مستقیم باشد و از راه تجربه کردن کودک ایجاد  شودباشد.

 

در همین شیوه آموزش هنر می توان شاهد خلاقیت کودکان بود

مسئله مهم در آموزش هنر به کودکان این است که آیا سیستم آموزشی ما می تواند منجر به خلاقیت هنری در کودکان شود، با استفاده از چه مکانیزم اموزشی خلاقیت در کودک شکوفا می شود، در آموزش هنر آنچه بیش از خود آموزش مهم است خلاقیت است، برخی کودکان بالفطره خلاق هستند و نحوه آموزش آنها موجب شکوفایی استعدادهای نهفته آنها می شود «وحید شیخی یگانه» مربی هنر به کودکان می گوید: هر معلمی بنا به توانایی های خود و استعداد و توانایی دانش آموزان سیستم آموزش هنر را در یک کلاس پیاده می کند کما اینکه ممکن است سیستم آموزش در یک کلاس با کلاس دیگر برای یک معلم متفاوت باشد، اما آنچه رایج است دادن وسایل به دانش آموزان و مشاهده عملکرد آنها برای طراحی یا کارهای دیگر بنا به آنچه اموزش داده شده است؛ با همین سیستم آموزشی که به آن اشاره کردم باز می توان شاهد خلاقیت دانش آموزان بود چون که برخی از دانش آموزان ذاتا خلاق هستند و نوع آموزش معلم را با گونه ای دیگر پیاده می کنند که معمولا می تواند توجه معلم را برای نوعی نگاه دیگر در بر بگیرد.

 

بردن کودکان به گالری ها آنها را ترغیب به انتخاب هنری می کند

حضور کودکان در مکان های هنری در تعیین نوع نگرش آنها و ذائقه شخصی آنهامی تواند  اثر گذار باشد کودکی که از همان ابتدا در محیط های هنری مثل گالری و موزه رفت و آمد می کند نسبت به هنر نمی تواند غریبه باشد و همین آشنایی می تواند او را در مسیر کار هنری قرار دهد، «سمیه آوایی خوش» مربی هنر کودک درباره  آشنایی کودکان با محیط های هنری می گوید: بردن کودکان به مکان های هنری بویژه نگارخانه ها ونمایشگاه های نقاشی بسیارخوب است وباعث می شود کودکانی که علاقه مند به هنر وبه خصوص هنرنقاشی هستند دراین مکان ها علاقه های خود رابشناسند و ترغیب شوند که این مسیر را ادامه دهند؛ البته هنگام بازدید ازنمایشگاه ها قطعا باید آموزگار به هنری (نقاشی، تصویر سازی، حجم، مجسمه)که به نمایش درآمده است آشنایی داشته باشد وبرای کودکان تشریح کند؛ چرا با تشریح کردن وآشنا نمودن کودک با ابزار وروش ایجاد نقاشی یا تصویری سازی و مجسمه و... است که کودک درمی یابد که او نیز می تواند با داشتن همان ابزار و تلاش برای یادگیری همانند این آثار؛ آثار بهتری راخلق کند؛  کودک تا آگاهی نسبت به چیزی نداشته باشد به سمت آن ترغیب نمی شود باید چیستی وچگونگی برای آنها مخصوصا به صورت عینی آموزش وتوضیح داده شود. آشنایی با محیط های هنری فوق العاده برای بچه ها جذاب است؛ دیدن موزه ها دیدن گالری ها و دیدن نمایشگاه ها چندین نکته را به کودکان آموزش می دهد اولا ارزش کار هنری را کودک می فهمد و تفاوت های کارهای هنری را بچه درک می کند از طرفی استفاده از ابزار آلات مختلف در خلق آثار هنری  را کودک می شناسند و کاملا ارزشمندی هنر را به کودکان یاد می دهد.

 

منعی برای بردن بچه ها به گالری ها وجود ندارد

برخی از والدین کودکان را به گالری های هنری نمی برند به دلیل اینکه فکر می کنند ممکن است کودک به آثار هنری آسیب بزند و گالری هایی هم نمی پذیرند که کودکان در این مکان ها حضور داشته باشند و به آثار نزدیک شوند، «نگین ارجمند خواه » مدرس هنر به کودکان در اینباره می گوید:  از نظر من هیچ محدودیتی  و مانعی برای حصور بچه ها در این فضاها نیست چون ما در ایران داریم  زندگی می کنیم و مطمئن هستیم که فضاها فضاهای مناسبی هستند چون فضاهای عمومی هستند من پیشنهاد می کنم معلمین این قسمت را تقویت کنند چون می دانم معلمین در این قسمت هم ضعف های بزرگی دارند، به عنوان مثال به دانش آموزشان اطلاع رسانی نمی کنند که این جمعه این نمایشگاه برپاست و بچه ها همگی به نمایشگاه بروید و آثار این هنرمندان  را ببینید.

پایان پیام/32

منبع: شبستان

کلیدواژه: غدیر عید غدیر عید غدیر خم سومین جشنواره طنین مسجد دهه ولایت و امامت خبرگزاری شبستان حجت الاسلام محسنی اژه ای بیرجند مجلس روزنامه وجود داشته باشد الگودهی آموزش هنر به کودکان نباید الگو سازی کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۲۲۲۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟

کودکان فرانسوی به خوش رفتار بودن مشهورند. آن ها به ندرت کج خلقی و جیغ و داد می کنند، بد غذا نیستند و به همسایه ها مؤدبانه سلام می کنند.

اما آن راز سرّی چیست که والدین فرانسوی با آن چنین فرزندانی تربیت می کنند؟

نخستین سال زندگی کودک

به گزارش روزیاتو، در فرانسه تازه مادرها بعد از ۱۰ هفته مرخصی زایمان به سر کار بازمی گردند. اگر مدت بیشتری در خانه بمانند، ممکن است هزینه ی بیشتری متحمل شوند. بر اساس قوانین فرانسه، مادران می توانند بیشتر از ۱۰ هفته مرخصی زایمان داشته باشند و کماکان شغل خود را هم داشته باشند.

با این حال، دراینصورت مرخصی بعد از ۱۰ هفته بدون حقوق خواهد بود. بعد از دوران مرخصی زایمان، کودک به یک مهدکودک سپرده می شود. کودکان فرانسوی از سن کم با افراد جدید آشنا می شوند، امری که به آن ها کمک می کند بعدها در زندگی سریع تر سازگار شوند و استقلال بیشتری داشته باشند.

کودکان فرانسوی در تخت خود می خوابند

والدین فرانسوی به کودک خود یاد می دهند که در تخت خودش و حتی در اتاق خوابی جداگانه بخوابد. اگر کودک در نیمه های شب از خواب بیدار شود و شروع به گریه کردن کند، پدر و مادر معمولاً چند لحظه ای صبر می کنند تا مطمئن شوند که واقعاً نیازی به حضور آن ها در کنار کودک شان هست یا نه. با این شیوه، کودک رفته رفته به تنها خوابیدن عادت می کند.

آزادی عمل جایگاه مهمی دارد

والدین فرانسوی تا جایی که کودک توان مدیریت امور خود را داشته باشد به او آزادی عمل می دهند. در فرانسه به ندرت می توانید پدر و مادری را در زمین بازی مشغول بازی کردن با کودک خود ببینید. والدین در دعواهای میان کودکان مداخله نمی کنند و اجازه می دهند که آن ها خودشان این موقعیت را رفع و رجوع کنند.

پدر و مادرهای فرانسوی میان شیطنت های معصومانه و بدرفتاری واقعی تمایز قائل می شوند. تنها بدرفتاری است که با تنبیه مواجه می شود تا کودک بتواند فرق این دو را متوجه شود.

پدربزرگ ها و مادربزرگ ها نوه داری نمی کنند

پدربزرگ ها و مادربزرگ ها در تربیت نوه ها نقش حمایتی دارند. دورهمی های خانوادگی معمولاً در تعطیلات آخر هفته یا تعطیلات مناسبتی برگزار می شود. پدربزرگ ها و مادربزرگ های فرانسوی را بیشتر مشغول نوشیدن قهوه در کافه می توان دید تا درگیر مراقبت مداوم از نوه های خود.

چیزی تحت عنوان غذای کودک وجود ندارد

غذا یکی از بخش های اساسی زندگی فرانسوی ها است و وقت ناهار در این کشور می تواند ۲ ساعت به طول انجامد. فرانسوی ها قویاً معتقدند که اعضای خانواده باید دست کم یک وعده در روز را در کنار هم بخورند.

والدین و کودکان از یک غذای یکسان می خورند چون در فرانسه چیزی تحت عنوان غذای کودک وجود ندارد. پدر و مادرها کودک خود را مجبور به خوردن چیزی که دوست ندارد نمی کنند، اما به آن ها اصرار می کنند که غذا را دست کم بچشند و امتحان کنند.

خوش رفتاری اهمیت زیادی دارد

خوش رفتار بودن از اهمیت زیادی برخوردار است و کودکان فرانسوی این را خوب می دانند. آن ها به مهمان ها و همسایه سلام می کنند، در صف بی قراری نمی کنند و در اتوبوس صندلی خود را به سالمندان می دهند. آن ها از سن کم این ۴ جمله ی مؤدبانه را یاد می گیرند: ممنونم، روز بخیر، خواهش می کنم و خداحافظ.

تکنیک آموزش در خانه

والدین فرانسوی معتقدند که کودکی دوران فوق العاده ای است که کودک در آن یاد می گیرد که خیالبافی کند، دنیا را کشف کند و مؤدب و مسئولیت پذیر باشد. به همین دلیل پدر و مادرهای فرانسوی عجله ای برای آموزش خواندن و شمارش به کودک خود ندارند.

تعطیلات آخر هفته روز خانواده است

به عقیده ی فرانسوی ها تعطیلات آخر هفته بهترین زمان برای رفتن به پیک نیک در پارک، درست کردن کباب یا دوچرخه سواری به همراه خانواده است. آن ها اهمیت زیادی برای فعالیت های خانوادگی تعطیلات آخر هفته قائل هستند و از قبل برای آن برنامه ریزی می کنند.

کودکان فرانسوی پول توجیبی می گیرند

کودکان فرانسوی معمولاً هنگام رفتن به فروشگاه به همراه والدین خود بی قراری نمی کنند و وقتی پدر و مادر با درخواست آن ها برا خرید چیزی مخالفت می کنند، جیغ و داد به راه نمی اندازند. آن ها از ۷ سالگی پول توجیبی می گیرند و اجازه دارند که آن را هر طور که مایل اند خرج کنند. مبلغ این پول توجیبی ماهانه معمولاً بر اساس سن کودک تعیین می شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • شروع مسیری هیجان‌انگیز با مهدکودک
  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی خارج شد
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • اسامی داوران مرحله استانی اعلام شد/ داورانی از جنس هنر و تجربه